Ulama' Kian Tidak Diikuti
Pada zaman serba moden dan canggih ini,umat islam kian alpa dan terpedaya dek dakyah barat yang menyerang sebarkan fahaman nasionalismenya di semua negara islam,hinggakan pada hari ini umat islam kini sudah lupa di mana sejarah islam.Ingin ditegaskan disini,dengan bertaburannya pesta bukaan aurat wanita islam melayu dan kem zina di merata di negara ini,tidak hairanlah peranan ulama' kini diabaikan.Malah ada di kalangan umat islam sendiri bukan sekadar tidak mengakui ulama' malah menentangnya.Fahamilah ulama itu pewaris nabi.
APAKAH ITU ULAMA?Ulama (علماء, ditransliterasikan sebagai ‘Ulamā) ialah seorang pemuka atau pemimpin agama yang bertugas untuk membimbing dan memandu umat Islam baik dalam masalah-masalah agama mahupun masalah sehari-hari yang diperlukan baik dari sisi keagamaan ataupun sosial kemasyarakatan.Ulama berasal dari perkataan alim yang bermaksud seseorang yang tinggi ilmu pengetahuan terutama tentang hal ehwal agama dan mengamalkan ilmu yang dipelajari. Seorang yang alim juga dilihat dari sudut pakaian dan kehidupan luarannya.

Seorang ustaz atau tok guru selalu dilabel sebagai alim kerana mereka memiliki ilmu ukhrawi berbanding ilmu duniawi. Mufti, qadi, faqih dan muhaddith adalah contoh ulama.
Oleh itu,tidak kiralah sesiapa yang mempunyai ilmu agama islam yang tinggi patut digelar ulama.Barang sesiapa yang masih tidak mengakui peranan ulama,doalah kepada ALLAH yang satu dan pelajarilah ilmu agama dengan mendalam bukan hanya dengar ceramah di masjid sahaja malah mempelajari Kalam Agungnya iaitu Al-Quran.

Nukilan Sendiri

Tiada ulasan on "Ulama' Kian Tidak Diikuti"